Radio Białystok | Wiadomości | Wigilia z cateringu? - doświadczenie dziennikarzy Radia Białystok

Wigilia z cateringu? - doświadczenie dziennikarzy Radia Białystok

16.12.2016, 15:25, akt. 8.09.2017, 10:24

foto: Monika Kalicka
foto: Monika Kalicka


0:00
0:00
Tańsze jest samodzielnie przygotowanie wigilii czy zamówienie gotowych potraw? - sprawdzili to nasi dziennikarze | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Do wigilii świąt Bożego Narodzenia pozostał tydzień. To dobry czas na przemyślenie strategii przygotowywania, bądź zamawiania potraw na świąteczny stół. Tradycyjne menu? Tak, ale niekoniecznie przygotowane w domu. Jak wynika z badań CBOS: Polacy coraz częściej korzystają z cateringu, również w wigilię. Na stołach królują jednak dania klasyczne, czyli pierogi, kapusta z grzybami, karp i kutia. Według socjolożki z Uniwersytetu w Białymstoku Katarzyny Sztop-Rutkowskiej ten trend wynika przede wszystkim z chęci zaoszczędzenia czasu na inne zajęcia, których przed świętami mamy sporo. "Polacy i Polki coraz więcej pracują i często nie mają czasu na to, żeby przygotować w sposób tradycyjny na przykład 120 pierogów razem z dziećmi w kuchni" - mówi. Większość osób preferuje jednak przygotowanie potraw samemu. Doświadczenie dziennikarzy Radia Białystok Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski postanowili sprawdzić, ile kosztuje wigilijna kolacja zamówiona w jednej z białostockich firm cateringowych, a ile trzeba wydać na zakupy produktów związanych z samodzielnym przygotowaniem wieczerzy dla czteroosobowej rodziny. Wybrali jedną z tańszych ofert gotowych potraw i dla porównania sklep dyskontowy - w innych miejscach zakup podobnych produktów byłby droższy. Wizyta ze szczegółową listą zakupów w sklepie skutkowała koszykiem wypchanym postnymi produktami wartymi blisko 120 zł. Dziennikarze ograniczyli sobie jednak nieco pracy w kuchni, wybierając gotowe pierożki z kapustą i grzybami oraz barszcz w kartonie. To sprawiło, że produkty do samodzielnego przygotowania wigilijnej kolacji kosztowały niemal tyle samo, co gotowy catering (koszt dań dla 4 osób to w tym wypadku 112 zł). Jednak to jedynie koszt składników, doświadczenie nie uwzględnia energii i czasu, które trzeba poświęcić na przygotowanie potraw. Czy zamawianie gotowych dań jest lepsze? Mistrz kuchni i doradca kulinarny Arleta Żynel zauważa, że na nasz wybór ma wpływ - z jednej strony - próba zapanowania nad finansami, z drugiej zaś - niechęć do spędzania wielu godzin w domowej kuchni. Własnoręcznie potrawy na wigilijny stół przygotowują zwykle starsi, dla których ważna jest tradycja. Ludzie młodzi w dużej mierze wybierają łatwiejszą i szybszą drogę zamawiając catering. Jak dodaje Arleta Żynel - dopóki ma się siły, wszystko należy wykonać samemu, w domu. Planowanie z głową Bez względu na sposób zastawienia wigilijnego stołu przygotowywanie wieczerzy powinniśmy rozpocząć wcześniej i wszystko dokładnie przemyśleć, wręcz zanotować. W pierwszej kolejności ułożyć menu, do sklepu też wybierać się z listą zakupów. To pozwoli w maksymalnym stopniu ograniczyć marnowanie się żywności, co w trakcie świąt jest dość powszechne. Z badań CBOS wynika, że 87 proc. Polaków chce widzieć na świątecznych stołach tradycyjne potrawy. Z ryb najchętniej wybieramy karpia i śledzia, choć popularność zdobywa także łosoś. (kk, ar/mak) Zobacz też: Oszczędzajmy prąd i... pieniądze - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

| red: ary

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz



ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok