Radio Białystok | Wiadomości | Wigilia z cateringu? - doświadczenie dziennikarzy Radia Białystok
Do wigilii świąt Bożego Narodzenia pozostał tydzień. To dobry czas na przemyślenie strategii przygotowywania, bądź zamawiania potraw na świąteczny stół. Tradycyjne menu? Tak, ale niekoniecznie przygotowane w domu. Jak wynika z badań CBOS: Polacy coraz częściej korzystają z cateringu, również w wigilię. Na stołach królują jednak dania klasyczne, czyli pierogi, kapusta z grzybami, karp i kutia. Według socjolożki z Uniwersytetu w Białymstoku Katarzyny Sztop-Rutkowskiej ten trend wynika przede wszystkim z chęci zaoszczędzenia czasu na inne zajęcia, których przed świętami mamy sporo. "Polacy i Polki coraz więcej pracują i często nie mają czasu na to, żeby przygotować w sposób tradycyjny na przykład 120 pierogów razem z dziećmi w kuchni" - mówi. Większość osób preferuje jednak przygotowanie potraw samemu. Doświadczenie dziennikarzy Radia Białystok Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski postanowili sprawdzić, ile kosztuje wigilijna kolacja zamówiona w jednej z białostockich firm cateringowych, a ile trzeba wydać na zakupy produktów związanych z samodzielnym przygotowaniem wieczerzy dla czteroosobowej rodziny. Wybrali jedną z tańszych ofert gotowych potraw i dla porównania sklep dyskontowy - w innych miejscach zakup podobnych produktów byłby droższy. Wizyta ze szczegółową listą zakupów w sklepie skutkowała koszykiem wypchanym postnymi produktami wartymi blisko 120 zł. Dziennikarze ograniczyli sobie jednak nieco pracy w kuchni, wybierając gotowe pierożki z kapustą i grzybami oraz barszcz w kartonie. To sprawiło, że produkty do samodzielnego przygotowania wigilijnej kolacji kosztowały niemal tyle samo, co gotowy catering (koszt dań dla 4 osób to w tym wypadku 112 zł). Jednak to jedynie koszt składników, doświadczenie nie uwzględnia energii i czasu, które trzeba poświęcić na przygotowanie potraw. Czy zamawianie gotowych dań jest lepsze? Mistrz kuchni i doradca kulinarny Arleta Żynel zauważa, że na nasz wybór ma wpływ - z jednej strony - próba zapanowania nad finansami, z drugiej zaś - niechęć do spędzania wielu godzin w domowej kuchni. Własnoręcznie potrawy na wigilijny stół przygotowują zwykle starsi, dla których ważna jest tradycja. Ludzie młodzi w dużej mierze wybierają łatwiejszą i szybszą drogę zamawiając catering. Jak dodaje Arleta Żynel - dopóki ma się siły, wszystko należy wykonać samemu, w domu. Planowanie z głową Bez względu na sposób zastawienia wigilijnego stołu przygotowywanie wieczerzy powinniśmy rozpocząć wcześniej i wszystko dokładnie przemyśleć, wręcz zanotować. W pierwszej kolejności ułożyć menu, do sklepu też wybierać się z listą zakupów. To pozwoli w maksymalnym stopniu ograniczyć marnowanie się żywności, co w trakcie świąt jest dość powszechne. Z badań CBOS wynika, że 87 proc. Polaków chce widzieć na świątecznych stołach tradycyjne potrawy. Z ryb najchętniej wybieramy karpia i śledzia, choć popularność zdobywa także łosoś. (kk, ar/mak) Zobacz też: Oszczędzajmy prąd i... pieniądze - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok