Radio Białystok | Magazyny | Wakacje ze smakiem | Zabytki, motory, kajaki i pyszne zaguby - odwiedzamy Drohiczyn
To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy. Przekonuje o tym burmistrz Wojciech Borzym.
Jak zrobić zaguby?
Zaguby - przepis Bożeny Gromady ze wsi Niewino Borowe
Zaguby - przepis Małgorzaty Wołosińskiej z Siemiatycz
Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki
Drohiczyn słynie nie tylko z dobrego jedzenia, ale przede wszystkim z wielu zabytków. Warto też odwiedzić na przykład muzeum motocykli albo kajakarskie.
O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.
Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.
W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.
"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.
Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".
W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.
Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.
Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.
We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.