Slow life - o powolności i uważności

3 listopada 2023

źródło: stock.adobe.com
źródło: stock.adobe.com



0:00
0:00
Slow life - o powolności i uważności | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Takie mamy czasy, że zwłaszcza w kulturze zachodniej, ludzie często prowadzą przyspieszone i automatyczne tempo życia. Dokucza nam długa lista zobowiązań i konieczność szybkiego odhaczenia wszystkich zadań. Tymczasem slow life to idea, która ma na celu przeciwdziałanie szybkiemu tempu życia, napędzanemu konsumpcyjnym nastawieniem współczesnego świata. 

Idea slow life zrodziła się ponoć już w 1986 roku, kiedy to włoski krytyk kulinarny Carlo Petrini zaprotestował przeciwko szybkim restauracjom fast food, które podają dania w ekstremalnie przyspieszonym tempie, co wiąże się z niezdrowym trybem życia. W 1999 roku w Norwegii powołana została organizacja pod nazwą The World Institute of Slowness, czyli Światowy Instytut Powolności. Ideą organizacji od samego początku było sprzeciwianie się pędowi i bezmyślnej globalizacji.

Te pierwsze jaskółki zmiany myślenia zainicjowały duży ruch, dzięki któremu wielu ludzi zmieniło podejście do codzienności. W slow chodzi o zwolnienie tempa życia, aby docenić teraźniejszość, połączyć się z bliskimi i chronić zasoby naturalne. Wszystko naraz, ale stopniowo. Osoby żyjące w duchu slow life zwracają dużą uwagę i na jedzenie, i na ubrania, kosmetyki,  bo slow life to nie tylko slow food, ale również slow fashion, slow travel, slow parenting czy slow business. 

W Polsce slow life cieszy się coraz większą popularnością i my zwracamy uwagę na ten nurt, bardzo odpowiadający na potrzebę świętego spokoju w życiu. Polecamy książkę Joany Glogazy "Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć", która wprowadza czytelnika w świat idei slow life i pokazuje stronę praktyczną tej nowej ścieżki funkcjonowania na co dzień. 



Jak wybrać zdrowe świece i mydła?


Wielkanocny stół to nie tylko smakowite dania, ale też detale tworzące atmosferę. Często są to świece - dodające ciepła, nastroju, a czasem i leśnej woni. Ale czy zawsze zdrowo? O ile o potrawy pytamy dietetyków, tym razem pod lupę bierzemy świece. Czy wybierając je, możemy być bliżej natury?



W dolinie Narwi rozpoczęto wypasy bydła i koni


Wycofywanie się rolników z użytkowania ubogich łąk i pastwisk w dolinie Narwi, w górnym jej odcinku, doprowadziło do niekorzystnych zmian w środowisku przyrodniczym. Tereny nadrzeczne zarastają trzcinami, pojawiają się liczne samosiejki krzewów i drzew. W ciągu ostatnich 20, 30 lat drastycznie spadła tam populacja ptaków, głównie siewkowych i brodzących. Aby temu...



Na rowerze w naturze


Badania naukowe potwierdzają, że aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, w tym jazda na rowerze w naturalnym otoczeniu, ma pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne. Obniża poziom stresu, poprawia nastrój, a także wzmacnia układ odpornościowy.



Przepłaszanie ptaków z terenów zielonych w miastach


Przez cały marzec w czyżewskim parku codziennie dyżuruje Julia Kotlarz ze swoim myszołowcem. Zadaniem jej i jej ptaka o imieniu Kiara jest przeganianie gawronów, aby te nie zakładały gniazd na parkowych drzewach.



Eko targi i społeczność


Ekologia to szerokie pojęcie, obejmujące nie tylko ochronę gatunków i siedlisk, ale także nasze codzienne wybory i relacje ze światem. I właśnie w tym kontekście targi rękodzieła mogą odegrać niezwykle ważną rolę w edukacji ekologicznej.



Spacer po Parku Sensorycznym w Suwałkach


W audycji w Zgodzie z Naturą wybierzemy się na spacer po Parku Sensorycznym w Suwałkach.



Jak odnaleźć spokój i moc w naturze?


Miłka Malzahn rozmawia z Radkiem Budnickim, doświadczonym trenerem rozwoju osobistego i propagatorem życia w zgodzie z tym, co naturalne. Poruszany jest niezwykle istotny temat stresu, który w dzisiejszym dynamicznym świecie dotyka nas wszystkich.



Mieszkańcy Wyrzyk protestują przeciwko budowie biometanowni


Wytwarzanie i korzystanie z tak zwanej zielonej energii cieszy się coraz większym zainteresowaniem także na terenach wiejskich.



Tajemnice pszczelego świata


Jakie czynniki wpływają na jakość miodu, jakie są największe zagrożenia dla pszczół w Polsce, jak możemy pomóc pszczołom przetrwać?




 
 

Prowadzący:

Anna Auron-Wasilewska
Adam Dąbrowski
Iza Kosakowska
Miłka Malzahn
Eugeniusz Ryżyk
Areta Topornicka



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok