Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

6 marca 2022

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

farsz: ugotowane ziemniaki, marchew z groszkiem zielonym, kalafior i podsmażony seler (pokrojony w kostkę), czarnuszka, sól, pieprz

ciasto: 200 g mąki pszennej, 200 g mąki pszennej graham (lub żytniej), 100 g roztopionego klarowanego masła, 150 ml wody zimnej przegotowanej, sól

olej do smażenia

sos czosnkowy: majonez, rozdrobniony czosnek, śmietana, koperek





Przygotowanie:

Ugotowane warzywa kroimy w kostkę (wielkość groszku zielonego). Do farszu można też dodać ugotowane pokrojone mięso (na przykład z kurczaka), przyprawiamy solą, pieprzem i czarnuszką podsmażoną na patelni (bez tłuszczu). 

Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 3 milimetrów. Placek kroimy na połowę. 

Półksiężyc sklejamy w stożek, który nadziewamy farszem. Następnie sklejamy (smarując bok wodą), robimy warkocz, formujemy pieróg. 

Smażymy w oleju rozgrzanym do 170-180 stopni Celsjusza, aż się pierogi zarumienią.


Przeczytaj, zanim skomentujesz





Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy











Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok