Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
farsz: ugotowane ziemniaki, marchew z groszkiem zielonym, kalafior i podsmażony seler (pokrojony w kostkę), czarnuszka, sól, pieprz
ciasto: 200 g mąki pszennej, 200 g mąki pszennej graham (lub żytniej), 100 g roztopionego klarowanego masła, 150 ml wody zimnej przegotowanej, sól
olej do smażenia
sos czosnkowy: majonez, rozdrobniony czosnek, śmietana, koperek
Przygotowanie:
Ugotowane warzywa kroimy w kostkę (wielkość groszku zielonego). Do farszu można też dodać ugotowane pokrojone mięso (na przykład z kurczaka), przyprawiamy solą, pieprzem i czarnuszką podsmażoną na patelni (bez tłuszczu).
Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 3 milimetrów. Placek kroimy na połowę.
Półksiężyc sklejamy w stożek, który nadziewamy farszem. Następnie sklejamy (smarując bok wodą), robimy warkocz, formujemy pieróg.
Smażymy w oleju rozgrzanym do 170-180 stopni Celsjusza, aż się pierogi zarumienią.
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Prowadzący:
Renata Reda