Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
0,5 kg twarogu
1 kg mąki pszennej
4 jajka
4 g proszku do pieczenia
4 g sody oczyszczonej
0,5 l śmietany kwaśnej 18%
200 g cukru
40 g cukru waniliowego
10 g spirytusu lub octu siprytusowego
2 szczypty soli
olej do smażenia
Dodatek: jabłka, masło, cukier waniliowy, cynamon, żel truskawkowy
Przygotowanie:
Zagniatamy wszystkie składniki w misce, by masa była gładka. Okładamy na 15-20 minut. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy krążki, w których (kieliszkiem) wycinamy jeszcze mniejsze krążki. Tak przygotowane formy smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia (smażymy jak pączki).
Jabłka kroimy ze skórką w dość dużą kostkę. Podsmażamy je na maśle, odstawiamy na chwilę. Dodajemy troszkę cukru waniliowego i cynamonu.
Wcześniej robimy żel truskawkowy: mrożone truskawki z cukrem chwilę podgotowujemy, następnie miksujemy, dodajemy agar (naturalna substancja żelująca z alg morskich), znów miksujemy i odstawiamy do lodówki, by zesztywniało na twardą galaretę. Potem znowu miksujemy na półpłynną masę żelową.
Obwarzanki podajemy z jabłkiem i żelem.
Smażone pierogi z warzywami
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Prowadzący:
Renata Reda