Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

25 lutego 2022

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

0,5 kg twarogu

1 kg mąki pszennej

4 jajka

4 g proszku do pieczenia

4 g sody oczyszczonej

0,5 l śmietany kwaśnej 18%

200 g cukru

40 g cukru waniliowego

10 g spirytusu lub octu siprytusowego

2 szczypty soli

olej do smażenia

Dodatek: jabłka, masło, cukier waniliowy, cynamon, żel truskawkowy


Przygotowanie:

Zagniatamy wszystkie składniki w misce, by masa była gładka. Okładamy na 15-20 minut. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy krążki, w których (kieliszkiem) wycinamy jeszcze mniejsze krążki. Tak przygotowane formy smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia (smażymy jak pączki).

Jabłka kroimy ze skórką w dość dużą kostkę.  Podsmażamy je na maśle, odstawiamy na chwilę. Dodajemy troszkę cukru waniliowego i cynamonu.

Wcześniej robimy żel truskawkowy: mrożone truskawki z cukrem chwilę podgotowujemy, następnie miksujemy, dodajemy agar (naturalna substancja żelująca z alg morskich), znów miksujemy i odstawiamy do lodówki, by zesztywniało na twardą galaretę. Potem znowu miksujemy na półpłynną masę żelową.

Obwarzanki podajemy z jabłkiem i żelem.


Przeczytaj, zanim skomentujesz





Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy











Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok