Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
filet z dorsza
czarne oliwki
pulpa pomidorowa (lub pomidory pelati)
szalotka
cukinia
winegret cytrynowy (sok z cytryny, cukier, sól, oliwa z oliwek)
komosa ryżowa
zielony groszek (mrożony)
masło
sól, pieprz, tymianek, czerwona papryka wędzona (w proszku)
bulion warzywny
Przygotowanie:
Komosę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy na sicie. Następnie gotujemy ją w bulionie warzywnym (na 100 gramów kaszy dajemy 200 ml bulionu). Gotujemy, aż woda odparuje, zdejmujemy z palnika i dostawiamy, by kasza wchłonęła resztę bulionu. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy mrożony groszek, po chwili dodajemy ugotowaną komosę.
Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy na kilkanaście minut.
Cukinię tniemy obieraczką do warzyw na cieniutkie plasterki (żeby na jednym boku była skórka) i mieszamy ją z sosem - cytrynowym winegret.
Pomidory miksujemy, dodajemy do nich czarne oliwki i podsmażone połówki szalotki (jeszcze chwilę gotujemy i przyprawiamy). Na tak przygotowany sos pomidorowy kładziemy dorsza i gotujemy pod przykrywką około 20 minut na małym ogniu.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Prowadzący:
Renata Reda