Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

30 stycznia 2022

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Składniki:

  • schab
  • kurki (mogą być mrożone, jeśli nie mamy świeżych)
  • szalotka
  • wędzony ser koryciński
  • ziemniaki, marchew
  • jajko (na 500 gramów masy marchewkowo-ziemniaczano-serowej), 2 łyżki mąki pszennej
  • dynia
  • masło
  • bulion warzywny
  • śmietanka 30 procentowa
  • sól, czarny pieprz, tymianek, słodka papryka suszona, papryka wędzona, rozmaryn


Przygotowanie:

Pokrojoną kostkę dynię podsmażamy na maśle, podlewamy niewielką ilością bulionu warzywnego, dusimy ją do miękkości, potem miksujemy na puree, dodając śmietankę, sól, czarny pieprz, słodką paprykę suszoną, na koniec odrobinkę tymianku. Jeśli dynia jest zbyt mało słodka, to możemy dodać trochę miodu lub cukru.  

Podsmażamy połówki szalotki, plastry schabu (wcześniej zamarynowanego w soli, pieprzu, papryce słodkiej i wędzonej, rozmarynie - około 40 minut), kurki, dodając masło. Podlewamy śmietanką 30-procentową i dusimy do miękkości (jak śmietanka się zredukuje, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem) 

Ziemniaki i marchew (w takich samych proporcjach) tarkujemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut, by warzywa puściły sok. Potem odciskamy wodę i tarkujemy ser koryciński (1/3 całej masy ziemniaczano-marchwiowej). Dodajemy jedno jajko, 2 łyżki mąki, solimy i pieprzymy. Smażymy na niewielkim ogniu, by placki były złociste, ale w środku usmażone.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek











Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok