Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Składniki:
Przygotowanie:
Pokrojoną kostkę dynię podsmażamy na maśle, podlewamy niewielką ilością bulionu warzywnego, dusimy ją do miękkości, potem miksujemy na puree, dodając śmietankę, sól, czarny pieprz, słodką paprykę suszoną, na koniec odrobinkę tymianku. Jeśli dynia jest zbyt mało słodka, to możemy dodać trochę miodu lub cukru.
Podsmażamy połówki szalotki, plastry schabu (wcześniej zamarynowanego w soli, pieprzu, papryce słodkiej i wędzonej, rozmarynie - około 40 minut), kurki, dodając masło. Podlewamy śmietanką 30-procentową i dusimy do miękkości (jak śmietanka się zredukuje, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem)
Ziemniaki i marchew (w takich samych proporcjach) tarkujemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut, by warzywa puściły sok. Potem odciskamy wodę i tarkujemy ser koryciński (1/3 całej masy ziemniaczano-marchwiowej). Dodajemy jedno jajko, 2 łyżki mąki, solimy i pieprzymy. Smażymy na niewielkim ogniu, by placki były złociste, ale w środku usmażone.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Prowadzący:
Renata Reda