Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
200 gramów suszonych daktyli (moczymy je we wrzątku pół godziny)
tabliczka gorzkiej czekolady (może też być czekolada biała czy mleczna)
1 szklanka napoju migdałowego (może też być napój kokosowy, mleko krowie lub kozie, sok z pomarańczy, maliny, czy nawet przegotowana woda)
100 g kruchych ciasteczek (np. migdałowych)
suszona morwa biała do posypania deseru
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z gorącą wodą (żeby nie była gorzka). Wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 szklankami zimnej wody, trochę solimy do smaku. Kaszę gotujemy pod przykryciem około 10 minut, potem gaz wyłączamy i jeszcze kilka minut czekamy, by kasza wchłonęła całą wodę. Do gorącej kaszy dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Namoczone we wrzątku daktyle (razem z wodą, w której się moczyły) blendujemy. Dodajemy do nich napój migdałowy i znowu miksujemy. Dodajemy kaszę i ponownie blendujemy (można też dodać wanilię, orzechy czy migdały). Masę przelewamy do salaterek, posypujemy morwą i odstawiamy do lodówki, by zgęstniała (tak przygotowany deser może stać w lodówce nawet 5 dni).
Możemy też zrobić sernik jaglany. Do tak przygotowanej masy dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez pół godziny. Sernik możemy udekorować różnymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Prowadzący:
Renata Reda