Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla.
Składniki:
Przygotowanie:
Łososia marynujemy metodą gravlax. Mięso obsypujemy mieszanką z soli, cukru, koperku. Skrapiamy limonką (lub cytryną) i alkoholem (może być wódka). Przechowujemy w zamkniętym pojemniku przez dwie doby w lodówce, ale przewracamy mięso co jakiś czas (tak marynowanego łososia możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni).
Pokrojony w drobniutką kostkę seler podsmażamy na maśle, zalewamy białym winem i czekamy, aż ono odparuje. Dodajemy śmietanki, przyprawiamy solą i pieprzem, posiekanym (lub wyciśniętym) czosnkiem, posiekaną natką pietruszki. Podgrzewamy do uzyskania konsystencji risotto.
Łososia (grubość około 2 cm) smażymy na maśle, najpierw od strony skórki, delikatnie przyciskając, by mięso zachowało kształt. Po 2-3 minutach kładziemy na patelnię połowę cykorii i plaster pomarańczy. Dodajemy łyżkę miodu i chwilę jeszcze podsmażamy.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
Zupa staropolska
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Prowadzący:
Renata Reda