Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

1 stycznia 2022

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

rosół z kurczaka

ziemniaki

boczek wędzony

pieczarki

cebula

maślanka

śmietanka (30 procent)

majeranek, sol, pieprz


Przygotowanie:

W garnku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i  posiekaną cebulę.  Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i plasterki pieczarek. Potem  dolewamy rosół i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Maślankę mieszamy  ze śmietanką (w proporcjach 4:1), dodajemy rozgrzanego rosołu, dokładnie  mieszamy i wlewamy do garnka z całością zupy. Przyprawiamy solą,  pieprzem i majerankiem.




Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy









Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok