Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
rosół z kurczaka
ziemniaki
boczek wędzony
pieczarki
cebula
maślanka
śmietanka (30 procent)
majeranek, sol, pieprz
Przygotowanie:
W garnku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i plasterki pieczarek. Potem dolewamy rosół i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Maślankę mieszamy ze śmietanką (w proporcjach 4:1), dodajemy rozgrzanego rosołu, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z całością zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Prowadzący:
Renata Reda