Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
Składniki:
Przygotowanie:
Łososia marynujemy metodą gravlax (to tradycyjna dla kuchni skandynawskiej metoda marynowania surowego łososia). Mięso obsypujemy mieszanką z soli, cukru, koperku. Skrapiamy limonką (lub cytryną) i alkoholem (może być wódka). Przechowujemy w zamkniętym pojemniku przez dwie doby w lodówce, ale przewracamy mięso co jakiś czas (tak marynowanego łososia możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni).
Łososia i awokado kroimy w kostkę, ale nie za drobną (100 gramów łososia, 1/4 awokado). Dodajemy 1/4 cebuli posiekanej w drobniutką kostkę, pokrojony koperek, sól, sok z limonki i troszkę kawioru. Tatara wykładamy na talerzyk, ozdabiamy marynowaną cebulką i granatem, polewamy oliwą ziołową.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda