Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

24 grudnia 2021

Tatar z łososia, fot. Renata Reda
Tatar z łososia, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Składniki:

  • surowy filet z łososia
  • awokado
  • czerwona cebula
  • kawior z ikry łososia
  • świezy koperek
  • limonka (cytryna lub pomarańcza)
  • marynowana cebula
  • granat
  • alhol
  • oliwa ziołowa


Przygotowanie:

Łososia marynujemy metodą gravlax (to tradycyjna dla kuchni skandynawskiej metoda marynowania surowego łososia). Mięso obsypujemy mieszanką z soli, cukru, koperku. Skrapiamy limonką (lub cytryną) i alkoholem (może być wódka). Przechowujemy w zamkniętym pojemniku przez dwie doby w lodówce, ale przewracamy mięso co jakiś czas (tak marynowanego łososia możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni). 

Łososia i awokado kroimy w kostkę, ale nie za drobną (100 gramów łososia, 1/4 awokado). Dodajemy 1/4 cebuli posiekanej w drobniutką kostkę, pokrojony koperek, sól, sok z limonki i troszkę kawioru. Tatara wykładamy na talerzyk, ozdabiamy marynowaną cebulką i granatem, polewamy oliwą ziołową.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok