Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Busłowe łapy - przepis Andżeliki Wińskiej ze wsi koło Bielska Podlaskiego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Busłowe łapy - przepis Andżeliki Wińskiej ze wsi Dobromil koło Bielska Podlaskiego
Składniki:
Przygotowanie:
Ucieramy drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą. Dolewamy trochę ciepłego mleka (odstawiamy na kilkanaście minut, żeby zaczęły pracować, aż pojawią się bąbelki). Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka i 3 jajka. Dokładnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Na koniec wlewamy roztopione (niegorące) masło, dajemy szczyptę soli i znowu wyrabiamy.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (około 0,5 cm grubości), który smarujemy konfiturą i składamy na pół.
Wycinamy trójkąty, które nacinamy w dwóch miejscach, tworząc trzypalczastą łapę (palce możemy dodatkowo skręcić). Bułeczki układamy (w dużych odległościach od siebie) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 25 min w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda