Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Tatar z suszonych pomidorów - przepis Marii Łukaszewicz z Supraśla
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Tatar z suszonych pomidorów - przepis Marii Łukaszewicz z Supraśla.
Składniki:
Przygotowanie:
Pomidory i podgotowany seler drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (nie blendujemy). W miseczce mieszamy ugotowaną i ostudzoną kaszą jaglaną (po takich samych porcjach każdego ze składników, przy czym pomidorów może być trochę więcej). Do smaku dodajemy pieprz, sól (nie za dużo, bo pomidory są słone) i sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Tak jak tradycyjny tatar wołowy możemy z boku przystroić pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i cebulką (według uznania, bo i bez tych dodatków danie jest bardzo smaczne).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda