Sękacz - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn

14 lutego 2021

Sękacz - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn, fot. Renata Reda
Sękacz - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Sękacz - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 40 dużych jajek (jeśli mniejsze, to powinno ich być więcej)
  • 1 kg cukru
  • 1 kg masła
  • 1 litr śmietany (30 procent)
  • 1 kg mąki pszennej
  • sok z dwóch cytryn
  • 2 fiolki aromatu rumowego




Przygotowanie:

Rozbijamy jajka, rozdzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy masło i też ucieramy, następnie wlewamy śmietanę, aromat, sok z cytryny, sypiemy mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ubijamy białka, które następnie delikatnie dodajemy do jednej porcji ciasta.

Ciasto pieczemy na specjalnym rożnie, na rozgrzany wałek wylewamy cienkie warstwy masy, każdą warstwę delikatnie zapiekamy, tworząc na nich sęki. 

Do każdej porcji ciasta oddzielnie tuż przed zapiekaniem dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając z ciastem.

Zanim sękacz zdejmiemy z wałka, musimy poczekać, aż ostygnie.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok