Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kaszanka - przepis Dariusza Macierzyńskiego z gminy Szypliszki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Kości wieprzowe, skórki ze słoniny i podroby gotujemy w przyprawach (ziele angielskie, liść laurowy, czosnek świeży, majeranek) około trzech godzin. Potem około godziny studzimy na wyłączonym palniku.
Następnie kości obieramy z mięsa, które w proporcjach jeden do jednego łączymy ze skórkami ze słoniny. Przyprawiamy solą, pieprzem, jeszcze raz majerankiem i suszonym czosnkiem. Mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach i mieszamy z krwią suszoną.
W wywarze po kościach i podrobach gotujemy kaszę, którą potem dokładnie mieszamy z farszem mięsnym. Nadziewamy jelita. Kaszankę możemy piec na grillu lub parzyć około pół godziny w wodzie w 72°C.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda