Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Szpinakowe pierogi - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie ciasta:
Świeży szpinak trzeba posiekać, podgotować i odparować (może też być mrożony i odparowany). Do przesianej mąki wlewamy wrzątek, olej, szczyptę soli i mieszamy łyżką (potem ugniatamy ręką, dodając szpinak). Ugniatamy, aż będziemy mieć jednolitą zieloną masę, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kilkanaście minut.
Przygotowanie farszu:
Pokrojone w kosteczkę mięso kurczaka podsmażamy. Pokrojoną kostkę marchew gotujemy i odparowujemy. Paprykę też kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Drobno w kostkę kroimy też ser żółty. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy majonezem, solą ziołową, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Przygotowanie pierogów:
Rozwałkowujemy ciasto, z którego wycinamy krążki. Nadziewamy je i sklejamy, tworząc na przykład sakiewki. Gotujemy na parze około 12 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda