Szlachcice - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego

5 grudnia 2020

Szlachcice - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego, fot. Renata Reda
Szlachcice - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Szlachcice - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki na farsz:

wędzony boczek lub słonina i ziemniaki (pół na pół)
cebula (około 1/4 porcji mięsno-ziemniaczanej)
majeranek, pieprz ziołowy, sól ziołowa (do smaku)

Składniki na ciasto:

1 kg mąki pszennej
0,5 litra wrzątku
5 łyżek oleju
szczypta soli



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, którą zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. Dodajemy olej i sól. Wyjmujemy na stolnicę i dokładnie ugniatamy. Przykrywamy ściereczką i możemy przygotowywać farsz do pierogów.

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Cały czas mieszamy aż uzyskają złocisty kolor. Boczek mielimy przez  maszynkę i podsmażamy. Smażymy też pokrojoną w kostkę cebulę. Dokładnie mieszamy ziemniaki z boczkiem i cebulą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, majerankiem i odrobiną soli ziołowej.

Rozwałkowujemy ciasto i wykrajamy krążki. Sklejamy pierogi. Gotujemy na parze około 12-15 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulą.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok