Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Szlachcice - przepis Barbary Andrejuk z Bielska Podlaskiego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki na farsz:
wędzony boczek lub słonina i ziemniaki (pół na pół)
cebula (około 1/4 porcji mięsno-ziemniaczanej)
majeranek, pieprz ziołowy, sól ziołowa (do smaku)
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
0,5 litra wrzątku
5 łyżek oleju
szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, którą zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. Dodajemy olej i sól. Wyjmujemy na stolnicę i dokładnie ugniatamy. Przykrywamy ściereczką i możemy przygotowywać farsz do pierogów.
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Cały czas mieszamy aż uzyskają złocisty kolor. Boczek mielimy przez maszynkę i podsmażamy. Smażymy też pokrojoną w kostkę cebulę. Dokładnie mieszamy ziemniaki z boczkiem i cebulą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, majerankiem i odrobiną soli ziołowej.
Rozwałkowujemy ciasto i wykrajamy krążki. Sklejamy pierogi. Gotujemy na parze około 12-15 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulą.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda