Ślimaki w boczku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród

18 września 2020

Ślimaki w boczku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród, fot. Renata Reda
Ślimaki w boczku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Ślimaki w boczku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Ślimaki w boczku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród


Składniki:

  • ślimaki jadalne (kupione od właściciela specjalistycznej fermy)
  • boczek
  • bulion warzywny
  • jogurt grecki, koperek, czosnek, sól, pieprz


Przygotowanie:

Kupione od właściciela specjalistycznej fermy ślimaki powinny już być przegłodzone i oczyszczone. Takie ślimaki posypujemy delikatnie sola i skrapiamy wodą, by schowały się do muszli i się odśluzowały. Mieszamy je, po kilkunastu minutach płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na 10 minut do wrzątku.  Gdy przestygną, wykałaczką wyjmujemy ślimaki z muszli. Potem odcinamy z nich około połowy i zostawiamy samą stopę. Tak przygotowane mięso wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy 1,5-2 godziny na wolnym ogniu. Potem ugotowane ślimaki owijamy plasterkiem boczku, przekłuwamy wykałaczką i pieczemy w piekarniku około 20 minut (aż boczek się zasmaży). Możemy podać na przykład z sosem jogurtowo-koperkowym (jogurt grecki z dodatkiem majonezu, czosnku, posiekanego koperku, soli i pieprzu). 








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok