Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Ślimaki w boczku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Ślimaki w boczku - przepis Agnieszki Tercjak ze wsi Szablak w gminie Nowogród
Składniki:
Przygotowanie:
Kupione od właściciela specjalistycznej fermy ślimaki powinny już być przegłodzone i oczyszczone. Takie ślimaki posypujemy delikatnie sola i skrapiamy wodą, by schowały się do muszli i się odśluzowały. Mieszamy je, po kilkunastu minutach płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na 10 minut do wrzątku. Gdy przestygną, wykałaczką wyjmujemy ślimaki z muszli. Potem odcinamy z nich około połowy i zostawiamy samą stopę. Tak przygotowane mięso wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy 1,5-2 godziny na wolnym ogniu. Potem ugotowane ślimaki owijamy plasterkiem boczku, przekłuwamy wykałaczką i pieczemy w piekarniku około 20 minut (aż boczek się zasmaży). Możemy podać na przykład z sosem jogurtowo-koperkowym (jogurt grecki z dodatkiem majonezu, czosnku, posiekanego koperku, soli i pieprzu).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda