Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Chłodnik litewski - przepis Pawła Bielawskiego z Augustowa
Chłodnik litewski - przepis Pawła Bielawskiego z Augustowa
Składniki:
Przygotowanie:
Warzyw i nabiału powinna być taka sama ilość, by wyszedł gęsty chłodnik. W naczyniu mieszamy jogurt, śmietanę i maślankę. Dodajemy posiekane warzywa. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem (według uznania). Podajemy na przykład z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi podsmażonym boczkiem lub cebulą.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda