Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Jagodzianki - przepis Polikarpa Augustyniaka z Augustowa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Rozczyn (mieszamy w szklance ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, 1/4 kostki świeżych drożdży i 4 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkanaście minut)
4 żółtka
jajko do smarowania bułeczek
0,5 kg mąki pszennej
50 g cukru
75 g roztopionego (ostudzonego) masła i margaryny
szczypta soli
do smaku skórka pomarańczowa (Skórki z pomarańczy moczymy, w ciągu jednego dnia trzy razy zmieniamy wodę. Drugiego dnia gotujemy i skórki i znowu trzy razy moczymy w zimnej wodzie. Trzeciego dnia w maszynce do mięsa mielimy skórki. Wkładamy je do garnka dodając cukier w proporcjach 1:1,5 i prażymy około 30 minut. Gorące wkładamy do słoików, zasypujemy cukrem i zakręcamy)
500 g jagód i kilka łyżek cukru
Przygotowanie:
Po przygotowaniu rozczynu, roztrzepujemy żółtka z cukrem.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy żółtka z cukrem, sól, zmieloną skórkę pomarańczy do smaku. Mieszamy i dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny).
Potem wykładamy na stół posypany mąką i dzielimy na kulki, które rozwałkowujemy (średnica około 7 cm). Na każdy placuszek nakładamy jagody wymieszane z cukrem, sklejamy pierożki, formujemy podłużne bułeczki. Układamy w odstępach na papierze do pieczenia i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny (żeby nabrały objętości). Potem smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Bułeczki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut, do zarumienienia.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda