Pączki - przepis Polikarpa Augustyniaka z Augustowa

16 lutego 2020

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Pączki - przepis Polikarpa Augustyniaka z Augustowa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Pączki - przepis Polikarpa Augustyniaka z Augustowa.


Składniki na rozczyn:

  • szklanka ciepłego mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 20 dkg mąki pszennej (wszystkie składniki mieszamy i czekamy aż rozczyn wyrośnie)
  • 2 łyżki cukru


Składniki na pozostałe ciasto:

  • 6 żółtek,
  • 20 dkg cukru
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • skórka pomarańczowa
  • wanilia lub arak
  • 1 kg mąki
  • 20 dkg masła (mniej niż kostka)


Przygotowanie:

Do miski wbijamy 6 żółtek, które ucieramy z cukrem (20 dkg) i zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy szczyptę soli, skórkę pomarańczową i wanilię lub arak. Dodajemy rozczyn i mąkę, i wyrabiamy ciasto.

Po wyrobieniu ciasta dodajemy roztopione i schłodzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto, aż odchodzi od rąk (ciasto na pączki musi być luźniejsze niż na inne ciasta drożdżowe).

Formujemy kęsy, w które zawijamy marmoladę lub wiśnie. Odstawiamy pączki na 45 minut - godzinę, by wyrosły. Smażymy na smalcu po kilka minut z każdej strony (nie może być zbyt wysoka temperatura, by tłuszcz się nie palił).

Po wystygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok