Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pączki - przepis Polikarpa Augustyniaka z Augustowa.
Składniki na rozczyn:
Składniki na pozostałe ciasto:
Przygotowanie:
Do miski wbijamy 6 żółtek, które ucieramy z cukrem (20 dkg) i zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy szczyptę soli, skórkę pomarańczową i wanilię lub arak. Dodajemy rozczyn i mąkę, i wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu ciasta dodajemy roztopione i schłodzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto, aż odchodzi od rąk (ciasto na pączki musi być luźniejsze niż na inne ciasta drożdżowe).
Formujemy kęsy, w które zawijamy marmoladę lub wiśnie. Odstawiamy pączki na 45 minut - godzinę, by wyrosły. Smażymy na smalcu po kilka minut z każdej strony (nie może być zbyt wysoka temperatura, by tłuszcz się nie palił).
Po wystygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda