Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Babka ziemniaczana - przepis Anety Wszołkowskiej ze Srebrnej w gminie Szumowo
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
3 kg ziemniaków
0,5 kg boczku
0,5 kg kiełbasy
0,5 kg cebuli
4 jajka
pół szklanki kwaśnej śmietany
łyżka mąki pszennej lub kaszy manny
sól, pieprz, majeranek
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki tarkujemy ręcznie. Później wykładamy je na sito, by ściekła woda do oddzielnej miski (na dnie miski po kilku minutach osiądzie skrobia, którą też dodamy do masy ziemniaczanej). Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, potem dodajemy posiekaną cebulę, które po ostygnięciu (z całym tłuszczem) dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajka, śmietanę, solimy i pieprzymy. Dodajemy też majeranek i wyciskamy ząbek czosnku. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie po brzegi, bo babka jeszcze urośnie). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez półtorej godziny.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda