Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

18 sierpnia 2019

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka. Może też być kupiona w sklepie o zawartości tłuszczu co najmniej 30 proc. (nie powinna być za bardzo schłodzona, ani ciepła).




Śmietanę ubijamy (cały czas ją potrząsając) na przykład w zakręcanym słoju. Możemy też ją ubić mikserem (zajmie to wówczas kilka minut). Podczas ubijana powinniśmy uzyskać maślankę i wyraźnie oddzielone grudki masła. To masło odsączamy na sicie, potem formujemy bryłę, którą następnie płuczemy w misce z zimną wodą. Masło ugniatamy ręką i wyciskamy z niego maślankę, zmieniając wodę, aż będzie ona czysta podczas płukania. Masło przekładamy do naczynia, w lodówce możemy je przetrzymywać około 10 dni.


Składniki:

  • domowe masło,
  • jajka,
  • kiełbasa,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz


Przygotowanie:


Na maśle podsmażamy pokrojoną kiełbasę, potem dodajemy jaja, solimy i pieprzymy. Najlepiej, żeby jaja nie były za bardzo ścięte. Na koniec posypujemy jajecznicę posiekanym szczypiorkiem.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok