Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka. Może też być kupiona w sklepie o zawartości tłuszczu co najmniej 30 proc. (nie powinna być za bardzo schłodzona, ani ciepła).
Śmietanę ubijamy (cały czas ją potrząsając) na przykład w zakręcanym słoju. Możemy też ją ubić mikserem (zajmie to wówczas kilka minut). Podczas ubijana powinniśmy uzyskać maślankę i wyraźnie oddzielone grudki masła. To masło odsączamy na sicie, potem formujemy bryłę, którą następnie płuczemy w misce z zimną wodą. Masło ugniatamy ręką i wyciskamy z niego maślankę, zmieniając wodę, aż będzie ona czysta podczas płukania. Masło przekładamy do naczynia, w lodówce możemy je przetrzymywać około 10 dni.
Składniki:
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy pokrojoną kiełbasę, potem dodajemy jaja, solimy i pieprzymy. Najlepiej, żeby jaja nie były za bardzo ścięte. Na koniec posypujemy jajecznicę posiekanym szczypiorkiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda