Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Naleśniki z serem - przepis Edyty Żochowskiej ze wsi Stare Żochy
Składniki:
Przygotowanie:
W misce mieszamy mleko, 3 jajka, mąkę, dodajemy wodę gazowaną, szczyptę soli i szczyptę cukru. Ilość składników zależna od konsystencji (ciasta powinno mieć konsystencję śmietany. Twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z minimalną ilością tłuszczu. Nakładamy na niej ser, składamy w trójkąt i jeszcze raz podsmażamy na maśle z obu stron (by były chrupkie). Polewamy śmietaną z cukrem i posypujemy owocami.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda