Ogórki małosolne - przepis Krystyny Banasik ze Srebrnej

14 lipca 2019

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Ogórki małosolne - przepis Krystyny Banasik ze Srebrnej | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • małe ogórki
  • czosnek, chrzan (korzeń lub liść)
  • koper (całe łodygi)
  • sól i woda




Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy koniuszki. Na dnie naczynia (np. słoja szklanego) kładziemy łodygi kopru, pokrojone ząbki czosnku i cząstki korzenia chrzanu. Wkładamy ogórki, które przykrywamy jeszcze koprem i na przykład liściem chrzanu. Całość zalewamy gorącą wodą (w jednym litrze wody rozpuszczamy łyżkę soli).

Ogórki przyciskamy miseczką, by nie wypływały ponad powierzchnię wody. Tak przygotowane warzywa można jeść już na drugi dzień.

Jeśli chcemy zrobić ogórki kiszone na zimę, to zalewamy zimną wodą z solą. Do słoików dodajemy też po listku porzeczki. Po dwóch dniach słoiki chowamy do chłodnego miejsca, gdzie będą zimować.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok