Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Ogórki małosolne - przepis Krystyny Banasik ze Srebrnej
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy koniuszki. Na dnie naczynia (np. słoja szklanego) kładziemy łodygi kopru, pokrojone ząbki czosnku i cząstki korzenia chrzanu. Wkładamy ogórki, które przykrywamy jeszcze koprem i na przykład liściem chrzanu. Całość zalewamy gorącą wodą (w jednym litrze wody rozpuszczamy łyżkę soli).
Ogórki przyciskamy miseczką, by nie wypływały ponad powierzchnię wody. Tak przygotowane warzywa można jeść już na drugi dzień.
Jeśli chcemy zrobić ogórki kiszone na zimę, to zalewamy zimną wodą z solą. Do słoików dodajemy też po listku porzeczki. Po dwóch dniach słoiki chowamy do chłodnego miejsca, gdzie będą zimować.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda