Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Krokiety - przepis Barbary Berg ze wsi Szczepany
Składniki:
pieczarki
kiszona kapusta
cebula
sól, pieprz
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
pół szklanki mleka
około pół szklanki wody gazowanej i trochę wody przegotowanej
olej
bułka tarta
Przygotowanie:
Oddzielnie gotujemy pieczarki i kapustę (przyprawione solą i pieprzem). Potem przekręcamy je przez maszynkę razem z cebulą (muszą być zmielone na drobno). Na patelni podsmażamy na oleju cebulę z kapustą i grzybami. Smażymy, aż odparujemy wodę.
W misce dokładnie mieszamy mleko, mąkę, 3 jajka, wodę i 3 łyżki oleju (ze szczyptą soli). Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanej patelni (cieniutkie naleśniki). Potem naleśniki smarujemy farszem, składamy, obtaczamy w roztrzepanym jajku z odrobiną soli i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda