Kiszka ziemniaczana - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki

15 marca 2019

Kiszka ziemniaczana - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki, fot. Renata Reda
Kiszka ziemniaczana - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kiszka ziemniaczana - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

jelita

2 kg ziemniaków surowych

2 duże ziemniaki ugotowane

4 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz ziołowy i czarny

1-2 łyżki kaszy manny

szklanka ciepłego mleka

3 jajka

wędzony boczek, wędlina, cebula



Przygotowanie:

Dokładnie myjemy i płuczemy jelita. Podsmażamy na patelni pokrojony w kostkę boczek, wędliny i cebulę. Tarkujemy surowe ziemniaki, do których następnie dodajemy starte ugotowane ziemniaki, 3 jajka, ciepłe mleko, podsmażony boczek z cebulą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i czarnym i solą. Całość dokładnie mieszamy.

Farsz nadziewany w jelita (luźno), które związujemy. Nadziane jelita moczymy przez kilka minut w gorącej wodzie. Potem układamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Kiszkę smarujemy olejem i nakłuwamy wykałaczką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok