Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kiszka ziemniaczana - przepis Elżbiety Semborskiej z Dobrzyniówki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
jelita
2 kg ziemniaków surowych
2 duże ziemniaki ugotowane
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz ziołowy i czarny
1-2 łyżki kaszy manny
szklanka ciepłego mleka
3 jajka
wędzony boczek, wędlina, cebula
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy i płuczemy jelita. Podsmażamy na patelni pokrojony w kostkę boczek, wędliny i cebulę. Tarkujemy surowe ziemniaki, do których następnie dodajemy starte ugotowane ziemniaki, 3 jajka, ciepłe mleko, podsmażony boczek z cebulą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i czarnym i solą. Całość dokładnie mieszamy.
Farsz nadziewany w jelita (luźno), które związujemy. Nadziane jelita moczymy przez kilka minut w gorącej wodzie. Potem układamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Kiszkę smarujemy olejem i nakłuwamy wykałaczką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda