Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
boczek surowy i wędzony
cebula
sól, pieprz, olej
mąka pszenna i ziemniaczana
3 kg ziemniaków surowych
2 kg ziemniaków ugotowanych
2 jajka i żółtko
Przygotowanie:
Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażamy na patelni (najpierw surowy, potem dodajemy wędzony, potem cebulkę), przyprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy i wyciskamy przez szmatkę, by pozbyć się wody. Z wody na dnie naczynia zbierze się skrobia, którą dodajemy do wyciśniętych ziemniaków, do tego dodajemy też zmielone ziemniaki ugotowane (w proporcjach około 2:1), dodajemy też jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, a potem podsmażony boczek z cebulą. Robimy drugie ciasto - kopytkowe (na 1 kg ugotowanych ziemniaków około pół kilograma mąki pszennej), dajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i żółtko, i sól. Wyrabiamy ciasto kopytkowe, wałkujemy formując cienki prostokąt, który następnie smarujemy ciastem pyzowym z boczkiem. Zwijamy roladę, którą tniemy na skośne paski (o grubości około 2 cm). Takie krążki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie mieszając, by nie przywarły do dna garnka i nie rozkleiły się (około 10 minut). Po wyjęciu z wody, po chwili obsmażamy zaguby na oleju, by ładnie się przyrumieniły. Podajemy je posypane podsmażonym boczkiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda