Zaguby - przepis Bożeny Gromady ze wsi Niewino Borowe

8 lutego 2019

Zaguby - przepis Bożeny Gromady ze wsi Niewino Borowe, fot. Renata Reda
Zaguby - przepis Bożeny Gromady ze wsi Niewino Borowe, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Zaguby - przepis Bożeny Gromady ze wsi Niewino Borowe | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

boczek surowy i wędzony

cebula

sól, pieprz, olej

mąka pszenna i ziemniaczana

3 kg ziemniaków surowych

2 kg ziemniaków ugotowanych

2 jajka i żółtko


Przygotowanie:

Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażamy na patelni (najpierw surowy, potem dodajemy wędzony, potem cebulkę), przyprawiamy solą i pieprzem. 

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy i wyciskamy przez szmatkę, by pozbyć się wody.  Z wody na dnie naczynia zbierze się skrobia, którą dodajemy do wyciśniętych ziemniaków, do tego dodajemy też zmielone ziemniaki  ugotowane (w proporcjach około 2:1), dodajemy też jajko, 2 łyżki mąki  pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, a potem podsmażony boczek z cebulą.   Robimy drugie ciasto - kopytkowe (na 1 kg ugotowanych  ziemniaków około pół kilograma mąki pszennej), dajemy 2 łyżki mąki  ziemniaczanej, jajko i żółtko, i sól. Wyrabiamy ciasto kopytkowe, wałkujemy formując cienki prostokąt, który następnie smarujemy ciastem pyzowym z boczkiem. Zwijamy roladę, którą tniemy  na skośne paski (o  grubości około 2 cm). Takie krążki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie mieszając, by nie przywarły do dna garnka i nie rozkleiły się  (około 10 minut). Po wyjęciu z wody, po chwili obsmażamy zaguby na  oleju, by ładnie się przyrumieniły. Podajemy je posypane podsmażonym boczkiem.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok