Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Filet z sandacza z risotto - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [wideo]
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
filet z sandacza
ryż
szalotka, marchew, seler, czosnek
bulion warzywny
białe wino wytrawne
pieprz czarny, pieprz biały, sól
świeży koperek, cytryna
Przygotowanie:
Posiekaną szalotkę i czosnek przysmażamy na maśle. Do tego dodajemy pokrojony w kostkę seler i marchewkę, dosypujemy ryż (całość podsmażamy).
Następnie dolewamy wino i bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew, opalona cebula - gotowane kilka godzin, przyprawione solą i pieprzem). Bulion musi całkowicie przykryć ryż. Gotujemy kilkanaście minut, co jakiś czas dolewając bulion, by risotto się nie przypaliło.
Sandacza przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i odrobinę oleju. Rybę smażymy najpierw od strony skóry, potem od strony mięsa. Usmażoną rybę odkładamy na papier, by odciekł tłuszcz.
Na tej samej patelni robimy sos - dodajemy białe wino, pocięty koperek, śmietanę, sól, cukier, biały pieprz. Do dekoracji ryby można cytrynę podpiec na suchej patelni.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda