Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Schab faszerowany jarmużem i serem korycińskim - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki (porcja na jedną osobę):
250 gramów schabu (duży plaster o grubości około 2,5-3 cm)
jarmuż (1 duży liść)
50 gramów sera korycińskiego
150 gramów kaszy bulgur
sos sojowy (jasny)
zioła prowansalskie, majeranek
buraki (3 małe)
cebula, czosnek
świeży tymianek
sól, pieprz, cukier
masło, olej
białe wino wytrawne
śmietana 32 procent
Przygotowanie schabu i buraków:
Na folię nakładamy plasterek masła, na niego gałązkę tymianku, obrany burak, którego solimy i pieprzymy, następnie szczelnie zawijamy w folię. Tak przygotowane buraki pieczmy około 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Gruby plaster schabu rozcinamy (nie do końca) i podwajamy jego powierzchnię, po czym rozbijamy tłuczkiem. Jarmuż obieramy z grubych łodyg. Potem wkładamy go na chwilę do zagotowanej wody (osolonej i osłodzonej). Jarmuż po chwili już lekko zabarwi wodę na zielony kolor, wtedy od razu wrzucamy go do lodowatej wody (utrzyma wtedy piękny, zielony kolor). Schab doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na nim ser koryciński (może być starty lub w kawałku) i jarmuż. Zwijamy w rulon (kształt krokieta) i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowany schab smażymy na oleju ze wszystkich stron, żeby się ładnie przyrumienił. Potem wkładamy go do piekarnika na 40 minut (140 stopni Celsjusza).
Przygotowanie sosu do schabu:
Na patelni, na której smażył się schab, smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy białe wino, śmietanę i świeży tymianek. Gotujemy aż będzie odpowiednia konsystencja sosu, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie kaszy:
W garnku topimy odrobinę masła. Dodajemy trochę posiekanej cebuli, wsypujemy kaszę bulgur, zalewamy wrzątkiem i dodajemy łyżkę sosu sojowego i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Gotujemy kilkanaście minut.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda