Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Babka ziemniaczana - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- ziemniaki
- boczek
- cebula
- jajka
- przyprawy
Przygotowanie:
Boczek i cebulę smażymy. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy do nich majeranek, sól, pieprz i jajka. Formę do pieczenia smarujemy smalcem i posypujemy tartą bułką. Do utartych ziemniaków dodajemy boczek i cebulę. Wszystko wkładamy do formy i pieczemy w piekarniku godzinę w temperaturze 180 stopni.
Babkę ziemniaczaną podajemy z sosem lub śmietaną.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda