Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- woda
- mąka
- sól do smaku
- zakwas
Przygotowanie:
Zakwas: do mąki żytniej razowej dodajemy wodę. Codziennie do zakwasu dosypujemy mąki i dolewamy wody. Zakwas możemy "dokarmiać" nawet kilka miesięcy. Przechowujemy go w temperaturze ok. 24 stopni.
Chleb: Do 50 gram zakwasu dodajemy 150 gram mąki żytniej jasnej, i do tego 150 gram wody. Zaczyn musi odczekać przynajmniej 12 godzin, żeby urósł. Następnie dodajemy 400 gram wody, 400 gram mąki i 2 łyżeczki soli. Wszystko mieszamy. Ciasto nakładamy do blaszek i posypujemy mąką. Blachę z ciastem należy zafoliować. Po 3 godzinach, kiedy ciasto wyrośnie, chleb wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 210 stopni.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda