Chleb żytni - przepis Dominiki Baszeń z Białegostoku

14 września 2018

Chleb żytni, fot. Renata Reda
Chleb żytni, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Chleb żytni - przepis Dominiki Baszeń z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

- woda

- mąka

- sól do smaku

- zakwas


Przygotowanie:

Zakwas: do mąki żytniej razowej dodajemy wodę. Codziennie do zakwasu dosypujemy mąki i dolewamy wody. Zakwas możemy "dokarmiać" nawet kilka miesięcy. Przechowujemy go w temperaturze ok. 24 stopni.

Chleb: Do 50 gram zakwasu dodajemy 150 gram mąki żytniej jasnej, i do tego 150 gram wody. Zaczyn musi odczekać przynajmniej 12 godzin, żeby urósł. Następnie dodajemy 400 gram wody, 400 gram mąki i 2 łyżeczki soli. Wszystko mieszamy. Ciasto nakładamy do blaszek i posypujemy mąką. Blachę z ciastem należy zafoliować. Po 3 godzinach, kiedy ciasto wyrośnie, chleb wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 210 stopni.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok