Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Sękacz z kremem o aromacie trawy żubrowej i owocami sezonowymi - przepis Łukasza Rakowskiego z Białegostoku
Składniki
200g masła
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
1 szczypta soli
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
100g cukru
Krem:
200ml śmietana 30%
20g alkohol aromatyzowany trawą żubrową
Owoce: agrest, porzeczki czerwone i białe, maliny, jeżyny
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Potem miksujemy i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, i mieszamy je. Następnie zmieszaną mąkę dodajemy po łyżce do masy jajecznej i cały czas mieszamy, Po połączeniu tych składników, miksujemy je.
Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, ubijając je dodajemy też stopniowo cukier. Tak ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy w jednolitą masę. Ciasto nakładamy do tortownicy, najlepiej teflonowej o średnicy około 25 centymetrów (wyłożonej papierem do pieczenia). Nakładamy około 3 łyżek ciasta, które delikatnie rozprowadzamy. wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy używając tylko górnej grzałki w piekarniku (bez termo obiegu) około 3-4 minut, tak aby tylko zapiec każdą warstwę ciasta. Czynność powtarzamy wiele razy. Z tej porcji ciasta powinno wyjść około 25 warstw sękacza. Takie ciasto możemy przechowywać (owinięte w folię spożywczą) około 4-5 dni.
Sękacza możemy podać z kremem i owocami. Ubijamy śmietanę z dodatkiem jednej łyżki cukru, dodając też około dwóch łyżek stołowych alkoholu aromatyzowanego trawą żubrową. Sękacz kroimy na cienkie plastry i przekładamy kremem. Na wierzch też dajemy krem i owoce (niektóre owoce można przekroić na połówki).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda