Sękacz z kremem

21 lipca 2018

Sękacz z kremem o aromacie trawy żubrowej i owocami sezonowymi - Fot. Renata Reda
Sękacz z kremem o aromacie trawy żubrowej i owocami sezonowymi - Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Sękacz z kremem o aromacie trawy żubrowej i owocami sezonowymi - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Sękacz z kremem o aromacie trawy żubrowej i owocami sezonowymi - przepis Łukasza Rakowskiego z Białegostoku

Składniki

200g masła

100g cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

6 jajek

1 szczypta soli

50g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

100g cukru

 
Krem:

200ml śmietana 30%

20g alkohol aromatyzowany trawą żubrową

Owoce: agrest, porzeczki czerwone i białe, maliny, jeżyny


Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Potem miksujemy i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, i mieszamy je. Następnie zmieszaną mąkę dodajemy po łyżce do masy jajecznej i cały czas mieszamy, Po połączeniu tych składników, miksujemy je.

Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, ubijając je dodajemy też stopniowo cukier. Tak ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy w jednolitą masę. Ciasto nakładamy do tortownicy, najlepiej teflonowej o średnicy około 25 centymetrów (wyłożonej papierem do pieczenia). Nakładamy około 3 łyżek ciasta, które delikatnie rozprowadzamy. wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy używając tylko górnej grzałki w piekarniku (bez termo obiegu) około 3-4 minut, tak aby tylko zapiec każdą warstwę ciasta. Czynność powtarzamy wiele razy. Z tej porcji ciasta powinno wyjść około 25 warstw sękacza. Takie ciasto możemy przechowywać (owinięte w folię spożywczą) około 4-5 dni.

Sękacza możemy podać z kremem i owocami. Ubijamy śmietanę z dodatkiem jednej łyżki cukru, dodając też około dwóch łyżek stołowych alkoholu aromatyzowanego trawą żubrową. Sękacz kroimy na cienkie plastry i przekładamy kremem. Na wierzch też dajemy krem i owoce (niektóre owoce można przekroić na połówki).




Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok