Ziemniaczane pierogi - przepis Genowefy Kasprzak i Agnieszki Zbierajewskiej ze wsi Sielc w gminie Boćki

15 czerwca 2018

Ziemniaczane pierogi - przepis Genowefy Kasprzak i Agnieszki Zbierajewskiej ze wsi Sielc w gminie Boćki, fot. Renata Reda
Ziemniaczane pierogi - przepis Genowefy Kasprzak i Agnieszki Zbierajewskiej ze wsi Sielc w gminie Boćki, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Ziemniaczane pierogi - przepis Genowefy Kasprzak i Agnieszki Zbierajewskiej ze wsi Sielc w gminie Boćki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

- ziemniak.

- cebula.

- przyprawy - sól i pieprz.

- mąka.

- masło lub olej.

- słonina.

- szczypior.


Przygotowanie:

Nadzienie: surowego ziemniaka i cebulę trzemy na tarce. Nadzienie z przyprawami podsmażamy na patelni, na maśle bądź oleju.

Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i polewamy gorącą wodą. Ciasto ugniatamy i wałkujemy. Wycinamy z niego krążki i nadziewamy pierogi.

Wodę solimy i wlewamy do niej olej. Kiedy się zagotuje, wrzucamy pierogi i gotujemy je aż do wypłynięcia. Co jakiś czas mieszamy pierogi, aby nie przykleiły się do dna.

Gotowe pierogi można posypać podsmażoną, pokrojoną w kostkę słoniną, cebulą i szczypiorem.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok