Bułka drożdżowa - przepis Wiesławy Wietoszko ze wsi Sielc

8 czerwca 2018

Bułka drożdżowa - przepis Wiesławy Wietoszko ze wsi Sielc, fot. Renata Reda
Bułka drożdżowa - przepis Wiesławy Wietoszko ze wsi Sielc, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Bułka drożdżowa - przepis Wiesławy Wietoszko ze wsi Sielc | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

- kilogram mąki

- drożdże

- pół litra mleka

- pół kostki masła

- 5 żółtek

- można dodać również aromat.


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Wszystko zalewamy małą ilością mleka i odstawiamy na ok. pół godziny. Następnie dodajemy resztę mleka, rozpuszczone masło i żółtka. Masę długo mieszamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Przykrywamy ją ściereczką. Kolejno ciasto wkładamy na blachę, posypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w 180 stopniach.

Przygotowanie kruszonki: wsypujemy do miski 2 łyżki mąki, dodajemy 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru. Mieszamy i kruszymy.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok