Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Bułka drożdżowa - przepis Wiesławy Wietoszko ze wsi Sielc
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- kilogram mąki
- drożdże
- pół litra mleka
- pół kostki masła
- 5 żółtek
- można dodać również aromat.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Wszystko zalewamy małą ilością mleka i odstawiamy na ok. pół godziny. Następnie dodajemy resztę mleka, rozpuszczone masło i żółtka. Masę długo mieszamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Przykrywamy ją ściereczką. Kolejno ciasto wkładamy na blachę, posypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w 180 stopniach.
Przygotowanie kruszonki: wsypujemy do miski 2 łyżki mąki, dodajemy 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru. Mieszamy i kruszymy.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda