Składniki:
- gotowane ziemniaki, buraki, marchew
- sparzona cebula
- gotowane jajka
- śledź solony lub marynowany
- majonez, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli śledź jest solony to dwa razy go płuczemy i przez pewien czas moczymy w mleku, jeśli jest marynowany wystarczy go opłukać. Warzywa i śledzia kroimy w kostkę. Na dnie przezroczystej salaterki układamy cienkie warstwy: śledzia, sparzonej cebulki, marchwi, buraka, ziemniaków, jajek (białko). Warstwy układamy na przemian smarując je majonezem, przyprawiając solą i pieprzem. Na ostatnią warstwę posmarowaną majonezem sypiemy starte żółtko.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda