Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Drożdżowe pierogi - przepis Heleny Kalinowskiej z Moszczony Pańskiej
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Drożdżowe pierogi - przepis Heleny Kalinowskiej z Moszczony Pańskiej w gm. Nurzec Stacja
Składniki:
Przygotowanie:
Odciśniętą z soku kapustę gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy namoczone w wodzie grzyby, następnie mielimy przez maszynkę i podsmażamy jeszcze na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do mąki kruszymy drożdże, zalewamy szklanką gorącej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Po około 10 minutach (gdy drożdże będą już pracować, pojawią się bąbelki) zagniatamy ciasto, dolewając jeszcze szklankę - półtorej szklanki wody, dajemy też szczyptę soli. Wykrawamy krążki, nadziewamy farszem i sklejamy pierogi. Smażymy na gorącym oleju.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda