Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Szarlotka - przepis Elżbiety Hryszko z Bombli w gminie Korycin
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła roślinnego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
1-1,5 kg jabłek, cynamon i cukier, sól
wiórki kokosowe, łyżka masła
Krem:
szklanka cukru,
2 budynie,
kostka masła,
pół litra mleka.
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone w ósemki jabłka gotujemy pół godziny z dodatkiem cukru i cynamonu. Odstawiamy, by wystygły.
Mąkę i ciepłe masło roślinne ugniatamy z proszkiem do pieczenia i żółtkami z jajek. Dodajemy też kilka kropel olejku migdałowego i łyżkę cukru. 1/3 ciasta zawijamy w folię i na pół godziny odkładamy do zamrażarki.
W wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy na dnie ciasto. Na nie nakładamy warstwę podsmażonych jabłek. Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę, dosypując podczas ubijania szczyptę soli i pół szklanki cukru. Tak przygotowaną pianę nakładamy na ciasto i z jabłkami. Następnie na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto, które chłodziło się w zamrażarce. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 45-50 minut (180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem).
Wiórki kokosowe podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki masła. Cały czas mieszamy, by nie przypalić, tylko zarumienić.
Mleko gotujemy i dodajemy budyń, który po ostygnięciu mieszamy z masłem. Następnie krem nakładamy na upieczone i ostygnięte ciasto, posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda