Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Drożdżowe bułeczki - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Drożdżowe bułeczki - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej
Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę należy dobrze przesiać przez sitko (2-3 razy), żeby była dobrze napowietrzona. W garnku topimy masło, wlewamy do niego mleko, lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier (możemy też dodać olejek zapachowy albo skórkę z pomarańczy lub cytryny). Tak przygotowaną miksturę wlewamy do mąki i dodajemy jajka. Ugniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę/półtorej. Po wyrośnięciu, znowu je dokładnie ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 60 cm. Placek smarujemy konfiturą i zwijamy w rulonik, który następnie tniemy na kawałki o średnicy 2-3 centymetrów. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Znowu czekamy, aż ciasto urośnie (w lekko nagrzanym piekarniku około 40 minut). Potem włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (bez termo obiegu). Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, aż się zarumienią. Po ich wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu smarujemy je lukrem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda