Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Farsz:
- tłusty ser twarogowy
- kasza gryczana
- cebula
- sól i pieprz
Ciasto:
- 1 kg mąki,
- pół litra wody,
- olej,
- sól.
Sposób przygotowania:
Farsz: Kaszę gryczaną gotujemy w proporcjach 1:2. Na jedną szklankę kaszy - dwie szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu, bez soli.
Po ugotowaniu do kaszy dodajemy ser biały, następnie odrobinę usmażonej, wystudzonej cebuli, sól i pieprz. Wszystko razem zagniatamy do takiej masy, aby łatwo było nałożyć ją łyżeczką.
Ciasto: Na kilogram mąki, najlepiej drobno mielonej, dodajemy pół litra wody, odrobinę oleju i sól, żeby ciasto nie było jałowe. Ciasto ugniatamy, wałkujemy, wycinamy z niego kółeczka, nakładamy farsz i łyżeczką zaklejamy pierogi.
Następnie pierogi wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna. Podajemy gorące np. z cebulką na oliwie.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda