Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku

13 października 2017

Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku, fot. Renata Reda
Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

Farsz:

- tłusty ser twarogowy

- kasza gryczana

- cebula

- sól i pieprz

Ciasto: 

- 1 kg mąki, 

- pół litra wody,

- olej, 

- sól.

Sposób przygotowania:

Farsz: Kaszę gryczaną gotujemy w proporcjach 1:2. Na jedną szklankę kaszy - dwie szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu, bez soli.

Po ugotowaniu do kaszy dodajemy ser biały, następnie odrobinę usmażonej, wystudzonej cebuli, sól i  pieprz. Wszystko razem zagniatamy do takiej masy, aby łatwo było nałożyć ją łyżeczką.  

Ciasto: Na kilogram mąki, najlepiej drobno mielonej, dodajemy pół litra wody, odrobinę oleju i sól, żeby ciasto nie było jałowe. Ciasto ugniatamy, wałkujemy, wycinamy z niego kółeczka, nakładamy farsz i łyżeczką zaklejamy pierogi.

Następnie pierogi wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna. Podajemy gorące np. z cebulką na oliwie.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



Osyda - koncert live w Polskim Radiu Białystok

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok