Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Sałatka z sera korycińskiego i kurczaka - przepis Marcina Budynka z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Plastry sera obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym (wymieszanym z solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim) jajku i w bułce tarce. Smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku i gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu. W tym samym tłuszczu smażymy ugotowaną wcześniej pierś kurczaka, możemy dodać olej rzepakowy. Podsmażamy też zblanszowane szparagi. Truskawki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich posiekany rozmaryn, grubo mielony czarny pieprz, sól morską, olej rzepakowy i ocet balsamiczny.
W głębokim talerzu układamy sałaty, skrapiamy je sosem miodowo-musztardowym. Na nich układamy pokrojoną w plastry pierś kurczaka, potem ser panierowany, na nim szparagi. Całość polewamy na samej górze truskawkową salsą.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda