Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- mleko
- sól
- podpuszczka
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do około 40 stopni i wlewamy do wiaderka, solimy je. Na około 10 litrów mleka wystarczy łyżka soli. Następnie dolewamy podpuszczkę - około 50 ml na wiadro. Odczekujemy, aż po 20 min. zrobi się skrzep. Następnie twaróg delikatnie kroimy. Skrzep musi nabrać powietrza, a serwatka musi się odsączyć. Następnie po 20 min. skrzep znów rozdrabniamy, cały czas z serwatką. Po następnych 20 min. znów rozdrabniamy na drobno i odstawiamy na kolejne 20 min.. Potem oddzielamy serwatkę od sera. Ser wyciskamy i wkładamy do durszlaka. Następnie przerzucamy, aby uformował się. Po dobie ser solimy.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda