Ser koryciński - przepis Doroty Krynickiej z Korycina

4 czerwca 2017

Ser Koryciński - przepis Doroty Krynickiej z Korycina, fot. Renata Reda
Ser Koryciński - przepis Doroty Krynickiej z Korycina, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Ser Koryciński - przepis Doroty Krynickiej z Korycina | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

- mleko 

- sól

- podpuszczka

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do około 40 stopni i wlewamy do wiaderka, solimy je. Na około 10 litrów mleka wystarczy łyżka soli. Następnie dolewamy podpuszczkę - około 50 ml na wiadro. Odczekujemy, aż po 20 min. zrobi się skrzep. Następnie twaróg delikatnie kroimy. Skrzep musi nabrać powietrza, a serwatka musi się odsączyć. Następnie po 20 min. skrzep znów rozdrabniamy, cały czas z serwatką. Po następnych 20 min. znów rozdrabniamy na drobno i odstawiamy na kolejne 20 min.. Potem oddzielamy serwatkę od sera. Ser wyciskamy i wkładamy do durszlaka. Następnie przerzucamy, aby uformował się. Po dobie ser solimy.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok