Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Lin w śmietanie - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina
Lin - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina
Składniki:
wypatroszony lin
cebula
natka pietruszki
śmietana 18 %
Przygotowanie:
Lina należy wymoczyć przez kilka godzin w mleku. Dzięki temu pozbędziemy się zapachu mułu.
Po wymoczeniu, lina kładziemy na deskę, nacinamy od grzbietu i wycinamy mięso. Oddzielamy je od ości. Filetów lina nie skrobiemy, bowiem łuska wytapia się przy smażeniu. Mięso należy delikatnie ponacinać co centymetr, pół, jednak tak, aby nie naciąć skórki. Ości również muszą się wytopić.
Mięso doprawiamy solą i cytryną, wedle uznania. Następnie na rozgrzane na patelni masło z podsmażonym pieprzem, kładziemy lina, najpierw od strony mięsa. Po chwilowym podsmażeniu, przewracamy filety na stronę skórki, aby się wysmażyła. W międzyczasie możemy wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę. Kiedy lin będzie gotowy, wyjmujemy go z patelni, a do cebuli dodajemy świeżą pietruszkę i później śmietanę (18%). Na koniec na patelnię znów wrzucamy rybę, aby wszystko razem się poddusiło.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda