Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kiełbasa - przepis Artura Żukowskiego z Bielska Podlaskiego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Wielkanocna kiełbasa - przepis Artura Żukowskiego z Bielska Podlaskiego:
Składniki:
mięso z łopatki wieprzowej
słonina
jelita
sól, cukier, czarny pieprz, gorczyca
Przygotowanie:
Mięso przygotowujemy dzień przed nadziewaniem go do jelit. Część mięsa z elementami tłustymi i słoniną mielimy przez sitko o grubych oczkach. Drugą część kroimy w dość dużą kostkę. W szklance zimnej wody rozpuszczamy sól (na 5 kg mięsa 6 łyżeczek soli i 3 łyżeczki cukru). Wlewamy to do miski z mięsem. Długo mieszamy, aż pojawi się tzw. klej. Na całą noc odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień oddajemy czarny pieprz i gorczycę (zmiażdżoną w moździerzu). Jeśli mięso jest za mało doprawione, to znowu można dodać wodę z rozpuszczoną solą i cukrem. Następnie mięsem nadziewamy wymoczone wcześniej jelita. Tak przygotowaną kiełbasę gotujemy lub pieczemy. Podajemy z sosem.
Sos musztardowy: musztarda sarepska z miodem (w równych proporcjach)
Sos chrzanowo - borówkowy (także w takich samych proporcjach)
Sos tatarski: kroimy w drobną kostkę marynowane grzyby (np. pieczarki), cebulę, ogórek konserwowy, majonez, pieprz cytrynowy i szczypta soli
Sos chrzanowo - majonezowy (proporcje według uznania).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda