Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi "szlachcice" - przepis Joanny Jakubiuk z Bielska Podlaskiego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pierogi "szlachcice" - przepis Joanny Jakubiuk z Bielska Podlaskiego
[b]Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
ciepła przegotowana woda ok. 180 ml
szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę, dolać odrobinę soli, niepełną szklankę wody i zagnieść ciasto. Chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i odstawić żeby "odpoczęło".
Składniki na farsz:
8 dużych ziemniaków
2 średnie białe cebule
sól, pieprz ziołowy, majeranek
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać masę ziemniaczaną. Mieszając dokładnie wszystko razem przesmażyć, tak aby ziemniaki straciły smak surowości, a masa zrobiła się szklista. Doprawić do smaku. Wystudzić.
Przygotowanie pierogów:
Ciasto cienko rozwałkować. Na środek każdego kawałka położyć farsz, Zlepiać dokładnie. Gotować kilka minut w lekko osolonej wrzącej wodzie. Podawać polane smażoną cebulą z boczkiem i łyżką kwaśnej, gęstej śmietany.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska