Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Babka ziemniaczana - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Babka ziemniaczana - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna
Składniki:
3 kg ziemniaków
4 cebule
suszona jarzynka, zioła prowansalskie, sól, pieprz
szklanka śmietany (18%)
30-40 dkg mąki
4-5 jajek
pół szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ucieramy ziemniaki i 2 cebule. 2 skrojone w kostkę cebule podsmażamy i też dodajemy do startych ziemniaków. Wbijamy jajka, wlewamy śmietanę i olej, i przyprawiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę ziemniaczaną. Pieczemy 2 godziny w temperaturze 140 stopni Celsjusza. W przerwie pieczenia, po 40 minutach, wierzch babki smarujemy masłem. (rr/mak)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda