Babka ziemniaczana - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna

5 lutego 2017

foto: Renata Reda
foto: Renata Reda



0:00
0:00
Babka ziemniaczana - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Babka ziemniaczana - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna

Składniki:
3 kg ziemniaków
4 cebule
suszona jarzynka, zioła prowansalskie, sól, pieprz
szklanka śmietany (18%)
30-40 dkg mąki
4-5 jajek
pół szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ucieramy ziemniaki i 2 cebule. 2 skrojone w kostkę cebule podsmażamy i też dodajemy do startych ziemniaków. Wbijamy jajka, wlewamy śmietanę i olej, i przyprawiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę ziemniaczaną. Pieczemy 2 godziny w temperaturze 140 stopni Celsjusza. W przerwie pieczenia, po 40 minutach, wierzch babki smarujemy masłem. (rr/mak)


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok