Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Stuliściec - przepis Aldony Szupszyńskiej z Puńska.
Składniki:
niecały kilogram mąki pszennej
8 żółtek, 7 całych jajek
1 kg masła wiejskiego
4 szklanki maku
120 gramów drożdży
pół szklanki mleka
cukier, sól, miód, rodzynki
Przygotowanie:
Ciasto jest bardzo pracochłonne, wymaga nawet 4 godzin przygotowania. Nieodzownym narzędziem jest puchowa poduszka obszyta lnianym płótnem lub zawinięta folią.
Do miski wsypujemy prawie kilogram mąki, wbijamy 8 żółtek i 7 całych jajek, dodajemy odrobinę cukru, soli, 120 g drożdży, wlewamy pół szklanki mleka i wyrabiamy ciasto (około 45 minut do godziny). Potem na co najmniej godzinę odkładamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Następnie znowu wyrabiamy, ale około 20 minut - do pół godziny. Dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na poduszce posypanej mąką, polewamy masłem (płaty ciasta mają być prawie przezroczyste). Cienkie ciasto polane masłem posypujemy cukrem i rodzynkami, wyrabiamy kolejny płat. Następnie ułożone na sobie wszystkie warstwy ciasta smarujemy masą makową.
Masa: mak płuczemy i zaparzamy a nawet gotujemy w mleku. Po wystygnięciu co najmniej dwukrotnie mielimy, słodzimy miodem i dodajemy rodzynki. I tak przygotowaną masę makową rozsmarowujemy na płatach ciasta. Następnie zwijamy w rulon i formujemy "ślimaka" lub "podkowę". Ciasto smarujemy roztrzepanym z cukrem jajkiem. Wykładamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 45 minut (temperatura 160 stopni Celsjusza). Po tym czasie topiące się masło powinno całkowicie wsiąknąć w ciasto - to znak, że stuliściec się udał.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda