Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Sękacz - przepis Reginy Pik z Puńska.
Składniki:
40 jajek
1 kg masła
1 kg mąki pszennej
90 dkg cukru
cukier waniliowy
zapach rumowy
sok z cytryny
litr śmietany 30 proc.
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodając trochę cukru waniliowego. Żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową) oddzielamy od białek (które muszą być następnie schłodzone w lodówce). Żółtka dodajemy stopniowo do utartego z cukrem masła, na przemian z mąką i cały czas mieszamy. Potem dodajemy śmietanę, zapach rumowy i sok z cytryny. Na koniec ubijamy schłodzone białka, które następnie delikatnie, stopniowo dodajemy do masy, cały czas mieszając.
Ciasto pieczemy na specjalnym rożnie, na rozgrzany wałek wylewamy cienkie warstwy masy, każdą warstwę delikatnie zapiekamy, tworząc też na nich sople - rogi. Zanim ciasto zdejmiemy z wałka, musimy poczekać aż ostygnie.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda