Sękacz - przepis Reginy Pik z Puńska

25 grudnia 2016

Sękacz, fot. Renata Reda
Sękacz, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Sękacz - przepis Reginy Pik z Puńska | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Sękacz - przepis Reginy Pik z Puńska.

Składniki:
40 jajek
1 kg masła
1 kg mąki pszennej
90 dkg cukru
cukier waniliowy
zapach rumowy
sok z cytryny
litr śmietany 30 proc.

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodając trochę cukru waniliowego. Żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową) oddzielamy od białek (które muszą być następnie schłodzone w lodówce). Żółtka dodajemy stopniowo do utartego z cukrem masła, na przemian z mąką i cały czas mieszamy. Potem dodajemy śmietanę, zapach rumowy i sok z cytryny. Na koniec ubijamy schłodzone białka, które następnie delikatnie, stopniowo dodajemy do masy, cały czas mieszając.

Ciasto pieczemy na specjalnym rożnie, na rozgrzany wałek wylewamy cienkie warstwy masy, każdą warstwę delikatnie zapiekamy, tworząc też na nich sople - rogi. Zanim ciasto zdejmiemy z wałka, musimy poczekać aż ostygnie.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok