Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Mrowisko - przepis Aldony Szupszyńskiej z Puńska
Składniki:
10 jajek
1 kg mąki
sól do smaku
cukier, rodzynki, mak, miód
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Z jajek, mąki i soli ugniatamy ciasto (mąka powinna mieć temperaturę pokojową), wlewamy trochę oleju i cały czas ugniatamy, aż olej wsiąknie w ciasto. Tak przygotowaną masę moczymy co najmniej pół godziny w oleju. W tym czasie podgrzewamy miód z cukrem, aż ten się rozpuści. Ciasto cienko rozwałkowujemy i dość duże płaty smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy na papierowy ręcznik. Gdy chrust jest gotowy, można układać z niego mrowisko. Chrust odpowiednio łamiemy, układamy płatki jeden obok drugiego i sklejamy miodem z cukrem, posypując też rodzynkami i makiem. Po ułożeniu jednej warstwy, układamy na niej następne, także polewając miodem i posypując makiem i rodzynkami. Mrowisko najlepiej smakuje po 3 dniach.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda